Ce mancam in saptamana 2! Care-s principiile provocarii lunii august 2020 #sepoate

Aug 9, 2020 - Sanatate

Am inceput provocarea pe 3 august 2020 si iata ca a trecut o saptamana. In mod normal, chiar daca am tinut ca la carte principiile si recomandarile de masa, corpul, atunci cand primeste mai putina mancare decat este obisnuit, se sperie putin si are tendinta de a nu "arde" combustibilul astfel incat are o perioada scurta de conservare.

Astfel, rezultatele in a doua saptamana vor fi vizibil mai bune in pierderea de greutate.

Ce principii vom aplica si in saptamana 2:

1. Fasting 16 ore intre ultima masa si prima a zilei urmatoare. Acest lucru presupune sa sarim peste micul dejun, multi specialisti sustinand ca atunci cand ne trezim, dimineata, corpul nostru are toate setarile facute sa inceapa ziua, nu mai are nevoie de "combustibil" alimentar.

De data aceasta vom renunta si la Kefirul sau iaurtul din saptamana 1, vom bea doar apa, ceai, cafea, fara zahar daca puteti, daca nu, nu-i o tragedie daca se adauga putin lapte si zahar in cafeaua de dimineata. Sunt mici tabieturi, care ne dau o stare de confort, asa ca ar fi bine sa nu fie abandonate.

2. Doua mese pe zi, pranz si cina, fara nici o rontaiala intre ele. Ganditi-va ce inseamna aceste rontaieli: ciocolata, covrigei, puguleti, cipsuri etc. Nu aduc nimic nutritiv, ci doar starnesc corpul sa le proceseze, in loc sa-l lase linistit sa-si faca ciclul metabolic ...

Ce nu vom manca (carbohidrati, gluten si zaharuri):

- nimic din ce contine faina alba (paine, paste etc)

- nimic din ce contine amidon (orez, cartofi, radacinoase etc)

- nimic din ce contine zahar. Daca sunteti dependenti de fructe de sezon si nu va puteti abtine de la o piersica etc, atunci limitati-va doar la maxim 1-2 fructe pe zi, care sa fie mancate intre pranz si maxim ora 18:00. Bananele sunt excluse total!

- dintre lactate: de preferat mozzarella, buratta, maxim 100 de grame de branza la o masa (preferabil nu vaca), caci e pacat de sezonul rosiilor!

De ce nu vom manca cele de mai sus: pentru ca privand corpul de carbohidrati si zahar, alimentele care-i dau energia, il vom face sa-si gaseasca alta sursa, iar aceasta va fi grasimea interna. Daca aveti rabdare, veti constata cum pierdeti grasimea si cum veti avea o energie fresh, caci in faza aceasta corpul genereaza cetone, foarte bune pentru creier.

Ce naiba vom manca, totusi!? :))

Micul dejun: cafea, ceai, apa

Pranz si cina: combinatie dintre urmatoarele alimente (nu e obligatoriu sa se manance carne + ceva, se poate si fara carne, mai ales ca suntem in perioada postului)

Carne: de pui, de porc, de vita, de curcan, peste (somon, dorada, biban de mare, ton, cod, merluciu, macrou, stiuca, pastrav, hamsie, sardine, caras etc), fructe de mare

Oua: de pui sau de prepelita

Legume sarace-n carbohidrati: brocoli, rosii, castraveti, ceapa, usturoi, conopida, varza, vinete, ardei gras, sparanghel, ciuperci, spanac, telina, kale, mangold, salata verde, rucola, avocado, masline

Fructe (atentie, maxim 1-2 pe zi), de sezon, nu banane!

Vom folosi orice tip de ulei dorim, recomandabil de masline sau de cocos, dar nu conteaza atat de mult.

Bauturi: apa, cafea (daca puteti fara zahar si lapte e perfect, daca nu, nu exagerati cu cele doua), ceai neindulcit (poate fi cu lamaie) ...

Condimente: orice doriti, inclusiv ghimbir etc.

Nu este greu, o sa vedeti, mai ales ca a trecut o saptamana fara excese. O sa urmeze deci zile cu energie fresh si scadere in greutate!

Sa va dau o mana de ajutor cu ce puteti manca fara griji la pranz si la cina:

- pui rotisat cu salata de varza

- salata de vinete cu rosii, castraveti si ardei iute

- salata de rosii greceasca in care voi pune si cateva felii de kaizer alaturi

- mix de salata verde, kale, mangold etc (salata de salate) + peste marinat (sunt niste anshoa marinate la Lidl, cutiute mici, foarte bune)

- ciuperci curry

- paste de Konjac cu sos de rosii si mirodenii

- somon la gratar cu salata

- vinete in sos chinezesc

- omleta cu legume + salata de rosii

- gratar cu legume + salata de castraveti cu marar si usturoi

- kaizer cu rosii, branza, ceapa

- aripioare la cuptor cu mirodenii si sos rosu

- salata de vinete pe felii de castraveti

Bineinteles, cele de mai sus sunt orientative, sunteti liberi sa combinati oricare dintre alimentele sarace-n carbohidrati de mai sus, sa nu exagerati insa cu carnea ... 2-300 de grame sunt suficiente!

Acum, pentru ca este post, am sa incerc sa propun cateva mancaruri care pot fi bagate n programul de mai sus si de cei care nu tin, pe post de cina sau pranz.

- Ciuperci curry (revin cu reteta)

- Tocanita de ciuperci cu usturoi si marar

- Ghiveci cu vinete, dovlecei, rosii, ardei, ceapa, usturoi

- Fasole boabe cu ceapa in tigaie

- Humus preparat rapid din conserva de naut

- Soia, tofu

- linte (pate de linte, supa de linte)

- ciorba de dovlecei cu rosii

- chiftelute de naut (falafel)

- tabuleh (salata de patrunjel)

- o varza calita de vara (cu rosii, ardei si muuuuult marar)

- peste la cuptor cu legume: https://pravaliacupovesti.ro/retete/reteta-de-peste-la-cuptor-cu-sos-de-rosii-id2743.html

- chiftelute cu sos de rosii: https://pravaliacupovesti.ro/retete/reteta-de-chiftelute-cu-sos-de-rosii-gata-in-20-de-minute-id2742.html

- tocanita de ciuperci: https://pravaliacupovesti.ro/retete/mancaruri-de-post/tocanita-de-ciuperci-id2714.html

- plachie de crap: https://pravaliacupovesti.ro/retete/peste/plachie-de-crap-id383.html

- ardei copt umplut cu crema de branza si busuioc: https://pravaliacupovesti.ro/retete/aperitive-garnituri/ardei-copti-umpluti-cu-crema-de-branza-nuci-si-busuioc-id19.html

Nu suna de speriat, nu? Va garantez ca daca nu veti trisa (mai ales cu rontaielile si cu scurtarea fastingului), rezultatele vor fi garantate ... Daca vi se face foame seara, cei care nu tin post ar fi bine sa aiba niste bucati de muschi file pe care le pot tavali prin mustar sau ciorba de legume pentru ceilalti, ca sa "completeze" ...

Saptamana asta ne cantarim: luni / miercuri / vineri / duminica! Succes!

facebook whatsapp twitter pinterest

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri