Paine cu cartofi, masline si rosii uscate

Mar 23, 2015 - Pizza

Pentru ca ne place painea facuta in casa, o fac destul de des. Incerc, insa, sa folosesc alte ingrediente de fiecare data, pornind cam de la aceeasi reteta de baza, asta asa pentru variatiune. Painea cu cartofi ne place mult, parca e mai pufoasa si cum aveam niste piure de cartofi facut cu o zi inainte, m-am hotarat sa-l valorific. Dar, cum am deschis frigiderul, mi-au sarit in ochi niste masline si rosii uscate. Hmm, imi zic, ar fi buna si o painica cu rosii si masline. :))
Pana la urma am facut doua, una doar cu cartofi si una si cu rosii uscate si masline. Dar ce credeti? Asa frumos au crescut, ca s-au lipit una de alta si a iesit o paine maaaare, rotunda si gustoasa. :))

Ingrediente
  • 550 g faina alba
  • 3 linguri piure de cartofi
  • 250 ml lapte caldut
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita cu sare
  • 25 g drojdie
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri lapte cald
  • 1 galbenus de ou pentru uns
  • rosii uscate
  • masline
  • Portii: 10
  • Timp de preparare: sub 60 minute
mod de preparare

Am pus faina in vasul robotului, iar in mijloc drojdia amestecata cu zahar si 2 linguri de lapte cald. Am lasat maiaua la dospit cam 15 minute.

Am mixat faina cu maiaua, apoi am adaugat pe rand piureul de cartofi, sarea, uleiul de masline si laptele.

Daca aluatul ramane lipicios, mai adaugati cate putina faina, pe masura ce framantati.

Am lasat sa creasca aluatul mai bine de o ora, dupa care l-am rupt in doua, sa fac doua paini, asa cum imi propusesem: una numai cu cartofi si una in care sa adaug masline si rosii uscate. Am facut doua paini rasucite, pe care le-am pus in aceeasi tava, le-am uns cu galbenus de ou cu ajutorul unei pensule si le-am lasat iar la crescut.

Cum in bucatarie era cald si bine, aluatul meu s-a umflat asa frumos ca nu mai pareau doua paini ci una mare si rotunda. Nu-i bai, ca tare frumoasa mi-a iesit pana la urma.

Am pus "painea" in cuptor pentru jumatate de ora.

Normal ca am rupt din ea cum s-a racit nitel, asa bine mirosea. Sa va mai zic si ce gustoasa e?

  • Daca aluatul ramane lipicios, mai adaugati cate putina faina, pe masura ce framantati;
  • Nu am adaugat cantitati exacte pentru rosiile uscate si masline; puneti dupa gust.
citeste si:
irina roman
Blogger - food & travel
Audience growth - Youtube certified

Contact: pravaliacupovesti[at]gmail.com

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri